Fredsloppet behövs!

Årets Fredslopp blir det 33:e i ordningen. Mycket har förändrats under de dryga tre årtionden som vi har arrangerat loppet, men kampen för en annan värld är fortfarande lika viktig.

 

Kampen mot apartheid i Sydafrika - som Fredsloppet stödde under sina första år – har redan segrat. I sin israeliska motsvarighet lever dock apartheidsystemet vidare. I det förra fallet bevisades behovet av en bred internationell rörelse till stöd för ANC. På samma sätt krävs idag en bred internationell solidaritet med palestiniernas kamp för att få ett slut på den israeliska ockupationen.

 

Fredsloppet arbetar för ett fritt Palestina och ett slut på den israeliska ockupationen.

Av denna anledning går årets fredsloppsinsamling till Frihetsteatern i Jenin. Frihetsteatern ligger i ett flyktingläger på den av Israel ockuperade Västbanken. Där bor några av de totalt fem miljoner palestinska flyktingar som fördrivits från sina hem av ockupationen. Teatern gör det möjligt för dem att skildra sin historia och sina erfarenheter av förtryck och motstånd. Den erbjuder teaterutbildningar och kulturella verksamheter för barn och ungdomar.

 

Det upptrappade israeliska våldet mot palestinierna måste också förstås som ett uttryck för imperialismens skärpta motsättningar. Världen över pågår en aggressiv kapprustning och militarisering från stormakterna i deras jakt på marknader och resurser. Genom den politiska elitens närmanden till krigsalliansen NATO har även vårt land blivit indraget i denna globala upprustning. I september i år kommer NATO-trupper landstiga i Sverige för att delta i militärövningen Aurora 17 tillsammans med svenska förband. Enligt Försvarsmakten finns det inga formella garantier mot att USA medför kärnvapen.

 

Dagen innan årets Fredslopp, den 16 september, kommer det hållas en stor demonstration mot militärövningen Aurora 17 i Göteborg. Vi som arrangerar Fredsloppet står också bakom denna demonstration, tillsammans med ett flertal andra föreningar, fredsrörelser och organisationer. Vi uppmanar alla freds- och neutralitetsanhängare att delta och sluta upp bakom demonstrationens paroller:

  • NATO ut ur Sverige
  • Riv upp värdlandsavtalet
  • Inga kärnvapen på svensk mark

 

Motståndet mot kärnvapen och militär kapprustning har löpt som en röd tråd genom Fredsloppets historia ända sedan starten 1985. Då löd parollen ”Nej till stjärnornas krig, för ett kärnvapenfritt Norden”. Kampen mot krig och upprustning kommer alltid vara nödvändig under de nuvarande samhällsförhållandena. Under vårt nuvarande ekonomiska system kommer den militära upprustningen aldrig att upphöra, och nya krig kommer fortsätta att äga rum. Någon säker och varaktig fred kan egentligen aldrig uppnås förrän vi har bringat detta system till ända. Vår kamp är därför inte enbart en kamp mot enskilda imperialistiska krig, utan också mot de ekonomiska strukturer som frambringar dessa. Kapitalismen innebär med nödvändighet kriser, krig och förstörelse av miljö och mänskliga värden. En annan värld är inte bara möjlig, utan nödvändig!

 

Anmäl dig till Fredsloppet 2017.

Kartor


karta10 km

- Bansträckning 5 km och 10 km (2 varv)

- Så reser du

Årets fredsloppsblad

Facebook

87891Följ Fredsloppet på Facebook!

 

Kontakta Fredsloppet

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Bengt Frejd 0704-170772
Axel Lyckberg 0704-943293
Henrik Källén 0702-228771
Mikael Ekvall 0737-868097
Anders Gustafsson 0706-156055
Jon Wetteholm 0739-696323

Wednesday the 24th. Joomla 2.5 Templates.